Wetenschap en Werking
De myofasciale wax van Fysioqings is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en bevat: bijenwas, lanoline (of wolvet), kokosolie en olijfolie. Niet elke huid is hetzelfde en iedere behandeling wordt beter ondersteund door een andere samenstelling qua “stroefheid” daarom zijn er vier typen ontwikkeld, van zeer stevig tot zacht/massage. Hoewel het in de fysiotherapie met name wordt gebruikt voor de stroefheid, zodat er diep kan worden behandeld, heeft de myofasciale wax veel meer impact en kenmerken, waardoor het ook gebruikt wordt voor andere therapeuten, masseurs en overige bodyworkers.
Alle ingrediënten van de wax hebben hun eigen kenmerken, meerwaarde en werking in en op de huid. Hieronder gaan we daar per ingrediënt op in.
Bijenwas
Allereerst de bijenwas, dit is een vettige stof die honingbijen maken om hun raten mee op te bouwen. Hiervan maken bijen de 'cellen' waarin honing en stuifmeel wordt opgeslagen. Bijenwas is stevig en heeft een hoog molecuulgewicht. Daarom smelt bijenwas tussen de 62 en 65 °C, wat het ideaal maakt voor onze myofasciale wax.
Daarnaast is het gezond: Bijenwas bevat vitamine A, ontstekingsremmende eigenschappen. Bijenwas helpt ook tegen irriterende stoffen van buitenaf. Het werkt als een soort beschermingslaagje als het op de huid wordt aangebracht. Bij extreme weersomstandigheden kan Bijenwas je huid dus extra beschermen.
Lanoline (wolvet)
Wolvet is het natuurlijke vet uit de vacht van een schaap. Wolvet heeft bij het schaap meerdere functies. Het zorgt voor een verbinding van wol-vezels, waardoor de vacht een dicht geheel wordt en optimaal is bestand tegen weersinvloeden. Daarnaast beschermt het wolvet de huid van het schaap tegen uitdroging en te sterke vochtverdamping. Hierdoor blijft de huid soepel. Tenslotte biedt het bescherming tegen bacteriën en ziekteverwekkers. Als het wolvet is klaargemaakt voor bijvoorbeeld lichaamsverzorging, wordt het lanoline genoemd.
Bij de mens wordt de huid beschermd en verzorgd door natuurlijke huidvetten, ook wel talg genoemd, zoals dat bij het schaap dus wolvet is. De samenstelling van wolvet lijkt dan ook erg op die van onze eigen huidvetten. Onze huid neemt het wolvet makkelijk op waardoor de opperhuid met essentiële vetten gevoed wordt en herstelt. Daarnaast beschermt het tegen invloeden van buitenaf, waaronder schimmels en bacteriën.
Door onder andere overmatig zeepgebruik kan de vochtbalans in de opperhuid worden verstoord. Hierdoor kan een droge huid ontstaan met klachten als ruwheid, jeuk of kloven. Omdat wolvet zo eenvoudig door onze huid wordt opgenomen, worden huidvetten weer snel aangevuld. Dit ondersteunt een spoedig herstel van de vochtbalans in de opperhuid. Je huid voelt weer prettig aan en jeuk en irritaties verdwijnen.
Kokosolie
Kokosolie is zowel voor de binnenkant als de buitenkant van ons lichaam belangrijk. Kokosolie wordt gemaakt door gedroogde kokos te persen. Kokosolie wordt ook wel kokosvet genoemd, onder de 25 graden is het namelijk hard. Kokosolie kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. De niet-essentiële oliën die erin zitten zijn supergezond.
Door jezelf te beschermen tegen vrije radicalen, zowel aan de binnenkant als de buitenkant, kun je je jonge uiterlijk verhogen, bruine pigmentvlekken grotendeels voorkomen en rimpels beperken. Vrije radicalen zijn onstabiele, agressieve moleculen die schade aanrichten aan cellen, eiwitten, vetten, DNA en daardoor het verouderingsproces versnellen. Omdat kokosolie verzadigde en stabiele vetten bevat, worden deze niet door vrije radicalen aangetast. Onverzadigde vetzuren deels vervangen door verzadigde vetzuren geeft minder aanleiding tot vorming van vrije radicalen.
Kokosolie bevat beschermende stoffen zoals laurinezuur, die de huid nodig heeft om zich te wapenen tegen uitdroging en schadelijke invloeden van buitenaf. Het smeer (sebum) dat de huid van nature produceert bestaat voornamelijk uit stoffen zoals die rijkelijk in kokosolie voorkomen. Kokosolie is tevens licht zuurvormend, juist wat de huid nodig heeft.
Olijfolie
In de myofasciale massagewax vervangen we de wolvet door olijfolie om zo de wax een stuk gladder en zachter te maken.
Olijfolie is rijk aan antioxidanten. Het bevat vitamine E, fytosterolen en polyfenolen. Deze antioxidanten werken effectief tegen vrije radicalen die de huid sneller laten verouderen. Olijfolie heeft naast een hydraterende, voedende en beschermende werking ook een herstellende eigenschap. Olijfolie helpt bij hydratatie van de huid. Smeren van een dun laagje olijfolie zorgt ervoor dat de huid zacht en soepel blijft. Ook wordt er uitdroging mee voorkomen.
Let op! Bovenstaande is geschreven vanuit de persoonlijke visie van Fysioqings en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.